>

Maak het organiseren van je gezin gemakkelijkerDe zomervakantie is alweer (bijna) voorbij. Iedereen weer naar school, opvang en werk. Druk druk druk. Iedereen met zijn/haar hobby’s, bezigheden, verplichtingen en afspraken. Klusjes in huis en vergeet de container niet aan de straat te zetten! Hoe leid je dat in goede banen? Hoe voorkom je dubbele afspraken, helemaal als er steeds een ouder thuis moet zijn om op de kinderen te passen?


Gebruik een GROTE familieplanner!

Het liefst één waarop je in het voorbij lopen even de dag checkt. Plaats deze op een centrale plek en zorg dat iedereen de afspraken noteert. Hiervoor kunnen verschillende producten gebruikt worden. Je kunt natuurlijk een papieren gezinsplanner/kalender  kopen. Er zijn speciale kalenders te koop met een bladzijde per week waarin er per dag ruimte is voor meer personen. Daarnaast zijn er mensen die een gezamenlijke google agenda hebben, ook handig.

Maak zelf een familieplanner

Toen onze dochter voor het eerst naar de opvang ging, en dus een eigen “programma” kreeg, ben ik gaan rondkijken voor een oplossing die bij ons paste. Ik heb veel planners, agenda’s e.d. bekeken maar niet één had alles wat ik zocht. Daarnaast was ik bang dat een kleine planner niet genoeg zou opvallen en zo afspraken alsnog vergeten zouden worden. We woonden in een appartement met heel veel ramen en weinig muren en hadden één muur over in de gang. Een centrale plaats waar we vaak langs lopen.  Geïnspireerd door Pinterest heb ik  er gelijk een
 
“familie commando centrum” van gemaakt (zie de foto links). Een wat!? Een familie management centrum. Dat is een kalender met bijvoorbeeld een postbakje voor iedereen. In/uit bakjes voor school. Wat jij fijn vind. Het is handig als deze plek op een plek is waar iedereen vaak komt zoals de keuken, eetkamer of gang. Hierdoor worden spullen en post bij binnenkomst niet op de eettafel gedumpt waar ze dan weer een tijd blijven rondzwerven.

De kalender had ik gemaakt van een oud Memobord. Aan de achterzijde van het memobord van ikea (zie foto links,nog steeds te koop)heb ik een rooster getekend en onze namen(in spiegelbeeld). Daarna heb ik deze aan de achterzijde beplakt met leuk inpakpapier.  Met whiteboard markers is deze kalender elke week makkelijk uit te vegen en weer opnieuw te gebruiken. Om iets vergelijkbaars te maken kan je ook een grote fotolijst gebruiken (zie de foto links onder ).

Na een jaar gingen we verhuizen en woonden we tijdelijk in een huurhuis waar ik liever geen gaatjes wilde maken of wilde verven op de muren. Ik vond een rol krijtbordfolie en plakte dit op de muur (zie mijn foto hieronder genomen door Omroep Zeeland tijdens een radiointerview.)Voor het opplakken heb ik met watervaste stift een rooster getekend.

Na een half jaar verhuisden we naar een nieuwbouwhuis met kale muren. Alles moest nog geschilderd worden. Ik heb de schilders een reuze krijtbord (zie foto hierboven) laten schilderen. Wat geweldig! Er is ruimte voor tekeningen van mijn dochter, onze tweewekelijkse kalender, boodschappen en belangrijke dingen om niet te vergeten! Ook heel grappig, het meeste bezoek kan het niet laten er iets op te tekenen!

En hoe gaat dat dan in z’n werk zo’n planbord. Naast dit bord heb ik mijn eigen agenda waar ik afspraken van mijzelf en mijn dochter opschrijf. We houden elk weekend een planmomentje. We plannen altijd twee weken vooruit, hierdoor heb je nog ruimte om afspraken te verschuiven of nog iets te regelen. Als je op zondag erachter komt dat er een dubbele afspraak staat op maandag is dat nog lastig te wijzigen op zondag. Op deze manier kan je dit minimaal een week van te voren ondervangen. Dan zetten we alle afspraken, verjaardagen, activiteiten en klusjes op het krijtbord. Ik zet ook wat we eten op het krijtbord. (Volgende week schrijf ik over maaltijdplanning.)

Daarnaast bespreken we minimaal twee keer per jaar onze plannen uitgebreider. Meestal aan het einde van de zomer (nu dus) als alle les- club- en sportroosters bekend zijn. We bekijken wanneer we nog een vrije week of dag nemen. Of dat er nog afspraken of opvangdagen verschoven moeten worden. Dan schrijven we alles in één keer op voor het hele jaar in zijn en mijn agenda.  In de kerstvakantie stellen we dingen bij en plannen we de zomervakantie en eventueel nog een vrije week. We plannen ook vaak weekenden naar familie toe aangezien die ver  weg wonen en we dan vaak een lang weekend weg zijn. We proberen dit altijd samen te plannen met gelegenheden zoals een verjaardag.
Ideeën voor grote DIY planners voor alle afspraken en bezigheden voor alle familieleden. Zo kan je het organiseren van je gezin iets makkelijker maken en heb je geen dubbele afspraken meer!
Ideeën voor grote DIY planners voor alle afspraken en bezigheden voor alle familieleden. Zo kan je het organiseren van je gezin iets makkelijker maken en heb je geen dubbele afspraken meer!
Ideeën voor grote DIY planners voor alle afspraken en bezigheden voor alle familieleden. Zo kan je het organiseren van je gezin iets makkelijker maken en heb je geen dubbele afspraken meer!
Marije Ruijtenberg tijdens een interview van omroep Zeeland in het kader van de voorjaarsschoonmaak. Marije staat naast een planbord gemaakt van krijtbordfolie.
DIY planbord in een family command centre. Dit planbord is gemaakt van een KLUDD memobord van IKEA. Aan de achterkant met watervaste stift een tweewekelijkse planner getekend en onze namen. Daarna beplakt met leuk inpakpapier.
Groot XL krijtbord op de muur geschilderd met planner erop getekend.
In mijn agenda heb ik naast mijn week lay-out een maandschema ingeplakt. Ik kan echt niet zonder mijn maandschema. Eergisteren hadden we ons eindezomer planmomentje. Ik schrijf één voor één de serie met data, van de wedstrijden van mijn man,  maand voor maand in mijn agenda Nog een week in november dat mijn man naar het buitenland is voor zijn werk. Nog wat data met afspraken van mij en met familie. Niets aan het handje. Daarna zet ik alle afspraken per maand in mijn maanschema en ineens krijg ik overzicht! November zit helemaal volgepakt! Nu eind augustus is het nog makkelijk het één en ander te verzetten of om je ergens voor af te melden (keuzes maken en prioriteiten stellen). Zodat we November niet helemaal geleefd worden door afspraken en nog wat tijd hebben voor elkaar.

Veel succes met het organiseren van jouw gezin en huishouden! 


foto afkomstig van www.girllovesglam.com

Er zijn nog veel meer manieren om een grote kalender te maken kijk voor meer inspiratie op mijn Pinterestbord “Family Command Centre”!

foto gemaakt tijdens een interview van Omroep Zeeland.
bol.com Partner
vtwonen.nl
Marije Ruijtenberg - van der Kaap
mail naar     info@helderenklaar.nl
tel:  06 -15128258
Lees ook
Bespaar veel tijd met koken en  boodschappen doen en eet altijd gezond |gratis werkbladen | free printable|maaltijdplanner| vriezerinventaris | boodschappenlijst|www.helderenklaar.nl | professional organizing |hulp bij opruimen | time management | voor  werkende moeders
helder&klaar | hulp bij opruimen | Professional Organizer
Marije
hou meer tijd over voor leuke dingen!
Marije
© 2019 helder&klaar All rights reserved | algemene voorwaarden | disclaimer|